Vechters

Vechters

documentaire, 48 min, DigiBeta, eindexamenfilm NFTA

camera: Steffen Haars

geluid: François Dumont en Robin Meijers

montage: Bas Rath

jaar: 2004

Mevr. Smit, een 98 jarige, blinde, oud olympisch zwemster, woont in een verzorgingstehuis in Amsterdam en blikt terug op haar rijke verleden. Tijdens haar leven onderscheidt ze zich door haar strijdlustig karakter en doorzettingsvermogen. Ze kenmerkt zich door haar positieve instelling, zelfs tijdens de vele tegenslagen in haar leven. Dit maakt deze oude dame een fascinerend karakter.

In de film vertelt mevr. Smit over momenten uit haar leven die in ieders levensloop een belangrijke rol spelen: kindertijd, ontheemding, succes, liefde, rouw, ouderdom, vergankelijkheid en afhankelijkheid. Via haar verhaal maakt de film een brug naar hedendaagse verhalen. Dit zijn verhalen van mensen die op dit moment soortgelijke situaties meemaken als waarover mevr. Smit vertelt. Net zoals zij worden deze mensen gekenmerkt door een vechtlustig karakter.

Mevr. Smit haar chronologisch vertelde levensverhaal vormt de rode draad van de film waarbij de hedendaagse verhalen van andere mensen vanaf jeugd tot ouderdom aansluiten. De film schetst op deze manier het verloop van een mensenleven en brengt met acht thematisch aan elkaar verbonden verhalen een lofdicht aan het doorzettingsvermogen en de vechtlust.