Films

Vogels kun je niet melken (2023)Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs.

Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben.

Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Het leven gaat niet altijd over tulpen (2021)

Dit is het portret van een West-Friese familie die een tulpenbedrijf runt: de familie Schouten in Andijk. Het leven gaat niet altijd over tulpen gaat over mantelzorg, ondernemerschap en schaatsen. En over tulpen natuurlijk. Nederlandser kan bijna niet.

Schrijvers van de Lage Landen - Gideon Samson (2016)

Twaalfdelige documentairereeks waarin de ontmoeting tussen literatuur en cinema wordt gevierd. Barbara Makkinga portretteerde kinderboekenschrijver Gideon Samson.

Hollandse Meesters: Bernard Heesen (2015)

Bernard Heesen (Leerdam, 1958) is glaskunstenaar. Glas is een mysterieus materiaal, bij hoge temperaturen is het zacht en kneedbaar, koud is het hard. “Waanzinnig mooi spul” en “vreselijk naar spul”

Pijnlijk bewijs (2015)

Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM).

Ik wil alles (2014)

Tania Kross maakte snel furore als zangeres in de wereld van de opera en de klassieke muziek. Door haar stralende aanwezigheid en toegankelijke manier van praten is zij een graag geziene gast op televisie en daarmee een in de klassieke muziek zeldzame BN'er. Maar Tania wil meer, veel meer dan zingen alleen. Ze treedt buiten de paden van de klassieke muziek en produceert een eigen cd. Ze zingt bij een kinderconcert of voor de Koningin.

ik ben de enige (2014)

Dansfilm. Een jongetje wordt volwassen en zoekt zich een weg door het leven. Hij zoekt hierbij aansluiting bij de volwassenen die hem omringen. Al snel kantelen de verhoudingen, de rollen worden omgedraaid: in plaats van hem houvast te bieden klampen de mensen zich juist aan hem vast

Hollandse Meesters: Guido van der Werve (2012)

Hollandse Meesters is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek. Het project moet uitgroeien tot een omvangrijke serie waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd.

TOER (2012)

Documentaire, lange versie: 67 min., korte versie: 55 min.
Premiere: 29 september Nederlands Film Festival. Uitgezonden op 2 oktober Avro Close Up.

Interakt en Barbara Makkinga hebben een film over Toer van Schayk gemaakt, ook wel de beste zwijger van de dans genoemd.

Hollandse Meesters: Herman de Vries (2011)

Hollandse Meesters is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek. Het project moet uitgroeien tot een omvangrijke serie waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd.

Amstel Raga (2010)

Muziek- en promotievideo voor het Amstel Quartet(saxofoons) en Niti Ranjan Biswas (tabla).

Ton van Duinhoven, een spoor als rook (2008)

Documentair portret, 50 minuten, voor Avro Close Up.
Uitgezonden op 28 december 2008 en 2 januari 2009.

Acteur Ton van Duinhoven stond altijd bekend als een ware kameleon. In de vele rollen en typetjes die hij speelde, wist hij op briljante wijze steeds een ander masker op te zetten. Wie Ton van Duinhoven zélf was, bleef echter altijd een raadsel. De inmiddels de 87 jarige acteur in ruste blikt in een gesprek met Barbara Makkinga en enkele van zijn vrienden terug op zijn leven en op zijn carrière.

Kapitein Wolff meert af in negen toespraken (2008)

Registratie, in opdracht van het Muziekgebouw aan 't IJ 22 juni 2008 nam Jan Wolff afscheid als directeur van het Muziekgebouw aan 't IJ.

Corneille, Martineau, Sierhuis
Schilderen is mijn zuurstof (2007)

Documentair portret, 55 minuten, voor Avro Close Up.
Uitgezonden op 25 november 2007

Schilders schermen hun binnenwereld meestal rigoureus af van de buitenwereld. In het openbaar zijn ze gerenomeerde kunstenaars, maar in de eenzaamheid van hun atelier telt dat niet. Daar gaat het om de passie en leveren ze een gevecht met hun demonen. Dat geldt ook voor kunstenaars Corneille, Anton Martineau en Jan Sierhuis.

Filmportret van Corneille (2007)

Documentair portret, 10 minuten.

Van 17 juni tot 30 september 2007 te zien in het Cobra Museum te Amstelveen. De korte film is gemaakt in het kader van de grote Corneille tentoonstelling 'Some of these days' in het Cobra Museum. Corneille viert in de zomer van 2007 zijn 85ste verjaardag.

De droom van Jan Wolff (2005)

Documentair portret, 53 minuten, voor Het Uur van de Wolf (NPS). Uitgezonden op 23 november 2005.

Jan Wolff is directeur en initiator van het Muziekgebouw aan 't IJ. Worstelend met de gevolgen van nierkanker, waardoor hij zonder nieren door het leven moet, beleefd hij z'n 'finest hour', de succesvolle opening van z'n droom en levenswerk, het nu al wereldberoemde muziekgebouw aan 't IJ.

50 jaar Kinderen van Curium (2005)

Documentaire, opdrachtfilm voor het Kinder- en Jeugdpsychiatrisch Centrum Curium in Oegstgeest, voor intern gebruik.

Vechters (2004)

documentaire, 48 min, DigiBeta, eindexamenfilm NFTA

In deze documentaire ontwaakt vanuit de herinnering van een 98-jarige vrouw een verhaal van anderen over eenzaamheid, liefde, passie en de zee.

Marion & Daniel (2003)

Dansfilm, 15 minuten.

Dansfilm over het leven van Marion en Daniel in 3 delen.